Варна с няколко номинации за годишните награди в туризма, гласуването започна
Варна с няколко номинации за годишните награди в туризма, гласуването започна / снимки: tourismawards.bg

Започна публичното онлайн гласуване за определяне на победителите в категориите на Годишните награди в туризма за 2016 на платформата www.tourismawards.bg. Модулът за гласуване вече е пуснат, като всеки потребител може да избере своя фаворит. Всеки човек може да гласува във всяка една от 16-те категории, но да даде своя вот само веднъж за своя фаворит. Гласуването е ограничено по индивидуално IP и ще продължи до 18 декември, информират от Министерството на туризма.

В продължение на повече от един месец бяха подадени над 200 кандидатури в 15-те обявени категории (в 16-та категория „Изборът на българите" номинираните са предварително определени). Поради големия интерес към някои от тях, срокът за кандидатстване бе удължен и са излъчени по-голям брой финалисти, с основната идея да бъдат отличени организациите и общините, които работят активно за подобряване на сектор туризъм в България.

Всички кандидатури бяха разгледани и оценени съгласно разработена методология и карти за оценка, в съответствие с критериите на Световната туристическа организация. Експертите на Министерството на туризма взеха решение да допуснат по-голям брой финалисти в някои от категориите, като те са подредени по азбучен ред.

Варна се включва в гласуването с няколко номинации. В категорията „Туристическо събитие" морската столица дава сериозна заявка да спечели с домакинството на международната регата Black Sea Tall Ships, която се проведе в началото на октомври и събра десетки хиляди край варненския бряг.

В спора за туристическо събитие на годината има още една варненска кандидатура - Черноморският туристически форум, който е наследник на Панаира на туризма и свободното време.

Варна се бори за награда и в категорията „Община на 2016 г. за морски туризъм", в конкуренцията на Каварна, Приморско и Царево.

Варна с няколко номинации за годишните награди в туризма гласуването започна
netinfo

Започна и гласуването в категорията „Изборът на българите". В нея всеки може да гласува онлайн за своето любимо място между „100-те национални туристически обекта" и „50-те малко познати туристическа обекта в България". Създадена е възможност и потребителите да гласуват със свободен текст за даден обект, ако той не попада в предварително изброените. Всеки от обектите, който събере минимум 10 гласа, автоматично се включва като един от посочените в платформата и се съревновава на равно с всички останали. Победителят в категорията ще бъде излъчен единствено на база онлайн гласуването.

В категорията „Изборът на българите" морската столица присъства с два музея - Военноморският и Регионалният исторически. Сред 100-те номинирани кандидати е още един представител на Варненска област - Музеят на мозайките в Девня.

Конкурсът се организира от Министерството на туризма за първа година. Целта му е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации и повишаване на конкурентоспособността, и качеството на туристическата услуга. Идеята е всяка година надпреварата да даде възможност на участниците в индустрията да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт.

Спечелилите участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември.