Влошено качество на минералната вода в находище Вонеща вода” констатираха проверки
Влошено качество на минералната вода в находище Вонеща вода” констатираха проверки / DarikNews.bg, архив

Влошено качество на минералната вода в находище "Вонеща вода" установиха проверки на експерти от дирекция "Обществено здраве" в РЗИ - Велико Търново. Установените лоши микробиологични резултати и необходимостта от извършване на проучване относно причините, довели до възникване на отклонението в качеството на минералната вода констатираха инспекторите. В тази връзка е изготвено  уведомително писмо до кмета на Община Велико Търново  с оглед недопускане опасност за живота и здравето на населението в резултат от нейното ползване. Находището е отдадено на концесионер.

352 проверки в обекти с обществено предназначение и 52 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето са извършили през   месец ноември експертите от дирекция "Обществено здраве” в РЗИ – Велико Търново. Издадени са 42 предписания, съобщиха от пресцентъра на институцията.

В две населените места е имало режим на водата, в еленските села Майско и Усои. След изследвани проби на питейната вода,  експертите са установили превишение на нитратите в свищовското село Козловец. В село Габровци местен водоизточник е с положителна проба по показател коли титър (в 10 ml Citrobacter diversus).