Неврологът проф. Търнев: Здравни медиатори са били уволнявани по политически причини
Неврологът проф. Търнев: Здравни медиатори са били уволнявани по политически причини / sxc.hu
Неврологът проф. Търнев: Здравни медиатори са били уволнявани по политически причини
91606
Неврологът проф. Търнев: Здравни медиатори са били уволнявани по политически причини
  • Неврологът проф. Търнев: Здравни медиатори са били уволнявани по политически причини

Здравни медиатори, които подпомагат достъпа до здравни и социални услуги на различните общности в страната, бивали уволнявани и подменяни по политически причини от определени кметове. Целта била кметовете да поставят удобни за тях хора, а в някои случаи тези хора да извършват политическа пропаганда сред малцинствата. Това стана ясно от думите на един от най-добрите невролози в България проф. Ивайло Търнев, който е председател и на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". Той допълни, че подобни практики са недопустими и подчерта, че медиаторите трябва да имат сертификат, за да изпълняват дейността си, и да не са политически лица.

Здравните медиатори са хора, които се обучават с години, подчерта проф. Търнев.

„Здравни медиатори се уволняват от много време насам по различни причини, но най-често по политически - когато се смени една власт с друга, понякога здравни медиатори остават нежелани и някои кметове искат да ги сменят с удобни хора и е недопустимо той поради някакви политически причини да бъде сменян с удобни лица", каза той.

Търнев посочи конкретни примери:

„Редица кметове правят опити да освободят сертифицирани здравни медиатори и да назначат хора, които са без сертификат. В Панагюрище прекрасен здравен медиатор, студентка, работеща пет години, просто унижавана, малтретирана от управата до степен, че накрая просто си подава молба за напускане. В много други населени места се случват тези неща. В община Пещера здравният медиатор беше изпратен за три месеца да бъде пазач на един парк. Тогава написахме писмо до министър Москов и той реагира", допълни

За да се избегнат подобни практики, лекари поискаха да бъдат утвърдени правила, които да регламентират как точно да се избира един здравен медиатор.