Пл.Димитров: Икономиката в България произвежда повече от колкото плаща. Искайте си своите 100 лв!
Пл.Димитров: Икономиката в България произвежда повече от колкото плаща. Искайте си своите 100 лв! / Дарик Враца

Председателят на КНСБ Пламен Димитров бе във Враца за среща със синдикални лидери и членове от региона. На срещата бе коментирана и кампанията на синдиката, която стартира преди ден - „Искай своите 100 лв“, като част от голямата годишна кампания на КНСБ за 2017 година, а именно – увеличение на доходите на работещите българи. По думите на председателя на КНСБ благодарение на системния натиск от страна на синдикатите минималната работна заплата през последните 4 години с увеличението от 1 януари, ще отчете ръст от 60 % . Въпреки това България си остава с една от най-ниските минимални заплати, дори за региона на Българския полуостров, и в момента е 230 евро.

В Румъния например минималната заплата е 276 евро, в Черна гора – 288 евро, в Македония – 232 евро, Сърбия – 233 евро, Хърватска – 414 евро. Само Албания е под нашата ставка – 155 евро. Разминаванията с останалите страни от бившия  източен блок са още по-драматични – между 50 и 90 %. А сравнено със стара Европа – от 3 до 10 пъти са по-ниски минималната ни средна заплати.  „И всичко това ни кара да заявим, че повече така не може“, обяви Димитров.

По думите му от данните, с които синдикатът разполага, ясно се вижда, че икономиката произвежда повече от колкото се заплаща на работещите. Само за  2015 година производителността в България е достигнало 45 % от средно европейското ниво, а компенсацията на труда за това е 40 %. Тази разлика от 5 процентни пункта всъщност е това, което бизнесът би трябвало да даде на работещите, обясни Димитров. „Тези 5 процентни пункта върху 90 млрд. БВП прави 888 евро на работещ човек на година. На месец в лева това е 145 лв. средно на човек. Като се махнат осигуровките остават малко над 120 лв., които икономиката може да плати в джоба на всеки един български работник“. Димитров изрично посочи, че това е средно сумарно, защото на практика не всички могат да го направят. „Давам го като илюстрация, че има от къде да се вземат парите. Те ще дойдат от минимизация на печалбите.“, обясни Пламен Димитров.

 

От КНСБ очакват различни реакции от работодатели и работодателски организации. „Много ще се включат, други - не, но всички са наясно, че не само се произвежда повече, но и че няма кадри. А това е другият ни аргумент в тази кампания, а именно, че ако не увеличим доходите и то стъпаловидно следващата и по-следващата година - няма начин да запазим никакви кадри на пазара на труда“, категоричен бе председателят на КНСБ.