Земеделци: Рентите в Добруджа са много високи, самоунищожаваме се с тях
Земеделци: Рентите в Добруджа са много високи, самоунищожаваме се с тях / DarikNews.bg, архив

„Икономическата логика в момента в Добруджа не е реална. Общият приход от декар е нисък, въпреки че стопанската година беше добра. Добивите бяха високи, но оттам дойдоха ниските цени. В същото време рентите в Добруджа са големи и това доведе до висока себестойност на продукцията, заяви Костадин Костадинов – зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Агробизнесменът подчерта, че заради високите ренти зърнопроизводителите в региона се самоунищожават.

Тази година е била тежка по отношение на климатични условия, направени са по-високи разходи по пшеницата. Продукцията в страната обаче е голяма – 6,5 млн.тона, най-добрата от 1987 година насам. По региони картината е пъстра, посочи Костадинов. В Южна България добивите са 450 кг/дка, а в Северна България от 700 до 900 кг/дка. Средният добив за страната е 580 кг/дка. Цената обаче не надхвърля 26-28 стотинки за кг. В същото време рентата от пшеница е 110 лева/дка.

Костадинов даде пример и с царевицата. Добивът в Добруджа е 544 кг/дка, а цената - 0.29 лв за кг. Общият приход от декар е 157 лева, има големи разходи, а рентата е 90 лева. Костадинов посочи, че най-големият проблем за Добруджа са високите ренти, които достигат до 110 лева, докато в другите региони са между 25 и 40 лв.