Явор Гечев: България трябва да бъде активна в диалога за новата селскостопанска политика
Явор Гечев: България трябва да бъде активна в диалога за новата селскостопанска политика / БГНЕС, архив

Европейските земеделски субсидии и националните доплащания като цяло трябва да имат разлика не повече от 30% в отделните държави в ЕС, заяви на форума „Фермата” в Добрич Явор Гечев – председател на Националния съюз на земеделските кооперации и бивш зам.-министър на земеделието. За това трябва да настоява България при дебатите за новата Обща селскостопанска политика след 2020 година. Богатите държави, поради по-големия си брутен продукт, дават големи национални доплащания, а България не може да си позволи това. Затова в ЕС трябва да има по-реална кохезия, или политика на сближаване, обясни Гечев.

"Предстои тотална промяна в европейската селскостопанска политика, инструментите й ще бъдат други. Очаква се да отпаднат директните плащания, които ще бъдат заменени с други форми. България трябва да бъде част от този диалог, да влияе на процесите и да защитава интересите на българските производители. Иначе ще се окажем неподготвени за новите условия, смята Гечев.

Законът за кооперациите трябва да бъде променен, тъй като не позволява развитие на кооперативните отношения в страната, заяви още Явор Гечев. Той посочи, че България е най-некооперативната държава в Европа, за разлика от Франция, Германия, Испания и др. Българските кооперации в момента са около 900. Според Гечев кредитните кооперации трябва да се отделят от земеделските. Освен това трябва да се създадат кооперативни структури, които да се занимават с комплектуване на продукти, преработка, търговия и търсене на пазари. "Трябва да се търсят по-широки форми на коопериране и отваряне на закона по отношение на сдруженията на собственици. Отдавна законът не отразява тези дадености", категоричен е Гечев.