Данъчните облекчения за деца чрез работодател
Данъчните облекчения за деца чрез работодател / Дарик Нюз - архив

Физическите лица, могат да ползват данъчно облекчение за деца и данъчно облекчение за деца с увреждания чрез своя работодател след подаване на декларация по образец в срок от 30 ноември до 31 декември. Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2016 година могат да се ползват по два начина.

Първият начин е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице, в срок до 31 януари 2017 г. В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си декларацията за данъчното облекчение за деца и/или декларацията за данъчното облекчение за деца с увреждания, образци на които могат да се намерят на интернет страницата на НАП -www.nap.bg.

Вторият начин е с подаване на годишната данъчна декларация за 2016 г., към която трябва да се приложи и съответния образец на декларация за ползване на облекчение.

Данъчното облекчение за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. - за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларация (образец 2005). Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2016 г. същият няма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при наличието на които е възможно да се прилага облекчението се декларират в декларацията (образец 2006). Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2016 г. той няма да ползва намалението.

И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.