Сотир Цацаров поиска дисциплинарно производство срещу прокурор от Пловдив
Сотир Цацаров поиска дисциплинарно производство срещу прокурор от Пловдив / БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор в Окръжна прокуратура -Пловдив, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Искането се основава на извършена проверка от Специализираното звено „Антикорупция“ /СЗА/ при Софийска градска прокуратура, при която са установени 3 случая, при които са нарушени принципите на независимост и почтеност.

При първия случай, докато бил в болничен, прокурорът целял да промени вътрешното убеждение на свой колега на определено със споразумение наказание по досъдебно производство.

По друго досъдебно производство за данъчно престъпление срещу пет лица, обвинителят от Окръжна прокуратура в града под тепатата поискал от зам. окръжния прокурор да предаде на наблюдаващия прокурор по делото, че „зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват“.

Третият случай е за нарушение на принципа на случайно разпределение на преписките и делата. По телефон и в лична среща в Пловдив с районния обвинител на Карлово, прокурорът поискал от да смени наблюдаващия прокурор по дадено дело, като обяснил, че “синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас“.

Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ОП Пловдив са довели до накърняване престижа на Съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми.