Съдии и служители от Софийския районен съд излизат на протест
Съдии и служители от Софийския районен съд излизат на протест / Thinkstock/Getty Images
Съдии и служители от Софийския районен съд излизат на протест
91601
Съдии и служители от Софийския районен съд излизат на протест
  • Съдии и служители от Софийския районен съд излизат на протест

5% увеличение на основните заплати на магистратите и съдебните служители, считано от 1 септември тази година, одобриха от ВСС. Средствата за увеличение идват от направени икономии, а повишението е предвидено и за бюджет 2017 г. Междувременно съдии и служители от Софийския районен съд (СРС) излизат утре на протест пред сградата на ВСС. Причината за тяхното недоволство е политиката на Висшия съдебен съвет, който според тях е в „уродливо състояние", както и постоянните проверки, които „накърняват независимостта на съда".

С 5 на 100 се увеличават основните заплати на магистратите и съдебните служители, считано със задна дата - 1 септември 2016 г. Това одобри на днешното заседание ВСС. След направената актуализация възнаграждението на върховните магистрати от 3493лв става 3668 лв., това на апелативните нараства до 3084 лв. 2214 лв. основна заплата ще получават от Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура, а районните съдилища и прокурори в страната по 1979 лв. Средствата за увеличение идват от направени икономии, а повишението е предвидено и за бюджет 2017 г.

От СРС обявиха, че ще протестират. Утре от 11:00 ч. съдии и служители на СРС ще проведат митинг, с който целят да изразят недоволството си от ВСС. Според тях политиката на Висшия съдебен съвет е в „уродливо състояние", а непрестанните проверки, които определиха като „често провокирани не от принципни съображения", поставят под съмнение независимостта на съда.

В съобщението си те посочват още, че ВСС не взема участие за разрешаване на техни проблеми. Членовете на Съвета решиха да се срещнат утре с протестиращите, за да обсъдят причините за недоволството им. Инициативата „Правосъдие за всеки" също излезе с позиция, която подкрепя служителите на СРС. Според тях ВСС е станал „витрина за проблемите в правосъдието". Това е вторият протест на съдии за тази година, след като предишния път довод беше несъстоялата се съдебна реформа.