Легендарният Кърк Дъглас: Прекрасната Ан ми помогна да оцелея
Легендарният Кърк Дъглас: Прекрасната Ан ми помогна да оцелея / Guliver/Getty Images

Легендарният холивудски актьор Кърк Дъглас, снимал се във филмите "Спартак", " Жажда за живот" и "Пътища на славата", днес отбелязва 100-годишнината си, предаде Франс прес.

Той бе номиниран три пъти за награди Оскар, преди да получи престижното отличие за цялостната си кариера. Планирано е Кърк да чества 100-годишнината си в рамките на празник в Калифорния, организиран от сина му Майкъл Дъглас и снаха му Катрин Зита-Джоунс. Очаква се да присъстват около 200 приятели и членове на семейството му.

През 2014 г. списание People „погреба" по погрешка Кърк Дъглас

След като през 1996 г. бе принуден да се пенсионира като актьор заради проблеми с говора вследствие на инсулт, Кърк Дъглас премина през тренировки с терапевт, за да може да произнесе кратко слово на рождения си ден.

Легендарният Кърк Дъглас Прекрасната Ан ми помогна да оцелея
netinfo
"Хора често искат от мен съвети как да доживеят до преклонна възраст и да водят здравословен живот", заявява той в есе, публикувано от списанието за знаменитости "Клоузър" по повод рождения му ден. „Нямам подобни съвети. Смятам обаче, че всички ние имаме причини да сме тук. Оцелях след инцидент с хеликоптер и инсулт, за да направя още добри неща в света, преди да го напусна".

Кърк приписва до голяма степен продължителността на живота си на голямата си любов, втората си съпруга Ан, която е на 97 години. "Имах шанса да срещна жената на живота си преди 63 години", поясни той. „Смятам, че прекрасният ни брак и обсъжданията ни нощем ми помогнаха да оцелея след какви ли не предизвикателства".

Кърк Дъглас, който е син на руски имигранти, се е превъплътил в образите на някои най-митичните персонажи в историята на седмото изкуство, от художника Винсент Ван Гог до точния стрелец Док Холидей. Снимал се е в около 80 филма, сред които "Одисей", "Викингите", "20 000 левги под водата", "Гори ли Париж?", "Престрелка в О.К. Корал", "Седем дни през май".

За ролята си в "Шампион" получава първата от трите си номинации за Оскар за най-добър актьор. Другите две са за "Лошият и красавицата" и "Жажда за живот". Синовете му, 72-годишният Майкъл и 69-годишният Джоуел, са от първия му брак с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 г.

Източник: БТА