Млади социалисти настояват за намаляване на ДДС върху детските стоки
Млади социалисти настояват за намаляване на ДДС върху детските стоки / снимка: Пресцентър - БСП

За намаляване на ДДС върху детските стоки настояват социалистите от Младежкото обединение на БСП. Младежкото обединение стартира подписка в подкрепа на идеята.

Законопроект за облекчаване на ставките до 5% е внесен още през пролетта в Народното събрание. В тази връзка младежите вече организираха подписка за подкрепа на инициативата във всички областни градове. Тя ще продължи до края на годината и във Велико Търново, а всички желаещи да я подкрепят могат да го направят в Общинския партиен съвет на партията, който се намира на ул. "Христо Ботев” 2. Формуляри ще бъдат предоставени и на всички детски заведения във Велико Търново за удобство на родителите, които искат да подкрепят инициативата. Директорите ще бъдат помолени да оставят подписките на достъпно място в забавачниците.

Идеята за събиране на подписи в подкрепа на законопроекта е на местната младежка председателка Валерия Дончева, която е и секретар по социалните дейности в Националния съвет на МО. Според нея през последните години има десетки протести на майки, които са недоволни от лошите условия за отглеждане на деца в България.

"По този начин ще бъде намалена тежестта върху родителите, които дават огромни суми за храна и други консумативи. В последните години сме свидетели на редица справедливи протести на майки с искане да бъдат увеличени средствата за отглеждане на дете и подобряване на политиките за млади родители. Обезщетението за майчинство сега е 340 лева, а родителите настояват парите да бъдат равни на минималната работна заплата и да се увеличат детските добавки. Средствата, които държавата изплаща за детски са символични, а майчинските са под прага на бедността”, сподели Валерия Дончева. Според нея България е в тежка демографска криза, а подобна подписка и гласуването на закона могат да помогнат за справяне с катастрофалните последици от обезлюдяването на страната.

"Държавата ни няма концепция за справяне с този изключително важен проблем. Той може да бъде решен освен с повишаване на общото благосъстояние на населението и с насърчаване на раждаемостта в страната. Първа стъпка в това отношение е прилагане на мерки за повече социална защита на семействата с малки деца у нас. Така младите хора ще бъдат насърчавани да създават семейства и да планират раждането на деца като определящ фактор в тази посока – отглеждането и възпитанието на децата”, каза още Дончева.

Законопроектът предвижда още намаляване на стандартната данъчна ставка от 20 на 5 % за храни за кърмачета, преходни храни, пелени за еднократна употреба за бебета, помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждане, детски седалки за автомобил, доставка на услуги за домашни грижи, както е домашна помощ и гледане на деца, възрастни хора, болни лица и лица с трайни увреждания.