В Балван откриват първия в страната  Център за превенция и спорт
В Балван откриват първия в страната Център за превенция и спорт / DarikNews.bg, архив

Първият в страната Център за превенция и спорт ще бъде открит на 9 декември  в село Балван.

Центърът е съвместна инициатива на Община Велико Търново, Областна дирекция на МВР – Велико Търново, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново, Дарителско сдружение "Св. Иван Рилски“, Сдружението на кметовете и кметските наместници "Янтра 2001“, Национален военен университет "Васил Левски“ и Съюзът на пивоварите в България и ще реализира съвместна дейност.

Основната цел на Център за превенция и спорт е децата и младежите да се обучават с практически и теоретически занимания, осигуряващи мерки за тяхната сигурност. Те ще придобият знания и умения за поведение при бедствия и аварии и за оказване на първа помощ в училище и извън него, ще се запознаят с проблемите, свързани с наркотиците и трафика на хора.

Занятията ще бъдат насочени  и към създаване на интерес към професиите "Пожарникар“ и "Полицай“ и към насърчаване на масовия спорт и здравословния начин на живот като превенция на експериментирането с алкохол от лица под 18 години. С децата и младежите ще работят отделни специалисти по всеки специфичен въпрос, които ще се погрижат за тяхното образование като основен инструмент за изграждане на съвременна култура по безопасност.