Време е за доброта към децата и хората с аутизъм
Време е за доброта към децата и хората с аутизъм / снимка: личен архив

Деветима млади пловдивски готвачи-доброволци ще направят повече от това, което могат най-добре. Утре в палата №7 на Панаира те ще сготвят пред всички гости четиристепенно меню за наслада на сетивата. Техният млечен терин, картофеното суфле, джоланчето, пошираната круша и куп сезонни продукти ще бъдат красиви и кусни - в това няма съмнение. Във всяка чиния обаче те добавят и по едно невидимо ястие за душата - Доброта! Доброта за децата и младите хора с аутизъм и интелектуални затруднения, които ние някак си не виждаме. “А те са тук и имат нужда от нашата добрина” - казва Тихомира Терзийска от “Сладкотворница”, която е един от организаторите на вечерта. В магията на приготвянето на храната за благотворителната вечер ще се включи и Димитър Харизанов. “Той е на 25 години и има аутизъм. Но вече се сработихме в екип с него и искаме гостите ни да видят, че който иска да постигне мечти - може. Ние просто ще го подкрепим.” - казва главният готвач на един от емблематичните пловдивски ресторанти Анастас Георгиев.

Палата №7 може да събере 250 гости. “Което означава, че ние предварително трябваше да се уговорим кой каква работа в приготвянето на храната и виното ще поеме. Затова в доброволческия ни екип имаме майстор пекар, готвачи, управител на ресторант, сладкар и сомелиер. Направихме предварителни срещи, уточнихме се и днес ни остава да доставим удоволствие на гостите” - разказва за подготовката на благотворителната вечер Слави Колибаров - собственик и главен готвач на друг ресторант. Нещо повече, главният готвач Явор Калинин ще включи в шоуто не само своите умения, но и личните си готварски уреди, с които всичките му колеги ще работят заедно.

В организацията на цялата благотворителна вечер нито един човек и нито една фирма няма да вземат пари за работата си. “В екипа ни за мероприятието събрахме колеги и партньори, които смятам, че са не само добри в професията, но са и добри хора. Не сгреших - нито един от тях не отказа, нито един от тях не попита колко ще ми се плати. Усетихме, че добротворството не се заплаща с пари.” - казва шеф Росен Чакъров.

Целта – приходите от кувертите, от томболата с красиви предмети, създадени от деца с аутизъм, от търга на скъпоценни бутилки вина, ваучери и ръчни бонбони и торти - да отидат в помощ на новооткриващият се център в Пловдив, в който децата ще получават специфична грижа.“Предчувствам, че ще си доставим удоволствие от дарителството - ние доброволците и нашите гости. И отсега знам, че инициатива като днешната благотворителна вечер няма да е последна”, заключи сомелиерът Милена Колибарова.