Експозиция за тракийските съкровища откриха в Панагюрище
Експозиция за тракийските съкровища откриха в Панагюрище / снимка: Тина Соколова

Документална изложба "40 години тракийски съкровища по света" беше открита днес в Историческия музей в Панагюрище, съобщават от културното ведомство. Повод е 67-годишнината от откриването на Панагюрското злато на 8 декември 1949 г. Експозицията ще бъде подредена в изложбената зала и ще остане до 10 януари 2017-та.

В нея ще бъдат показани документи, снимки, книги, каталози, снимки, писма и други исторически сведения, предоставени от Държавния архив, БТА, БНТ, 15 чужди посолства. Включени са още експонати от личните колекции на проф. Иван Маразов, на Гаврил Лазов, на Александър Минчев, куратори на изложбите зад граница.

Изложбата е посветена на 40-годишния триумфален поход на тракийските съкровища на няколко континента. Пред блясъка на съкровищата неведнъж са се възторгвали короновани особи, световни политици, прочути артисти.

За начало на официалното представяне на тракийското изкуство по света се счита изложбата в „Пти пале”, Париж, през май – август 1974 г. Организатори на изложбата са Държавна агенция „Архиви” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.