Швейцарец ще покорява стратосферата със соларен самолет (СНИМКИ)
Швейцарец ще покорява стратосферата със соларен самолет (СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

След историческото околосветско пътешествие на двамата швейцарски пилоти със самолета на слънчеви батерии "Слънчев импулс", друг техен сънародник представи соларен летателен апарат, с който възнамерява да осъществи първия пилотиран полет с такова устройство в стратосферата, съобщава АФП.

Рафаел Домжан си е поставил за цел да докаже със соларния самолет "Солар стратос", че с днешните технологии е възможно да се направят по-добри постижения от тези на апаратите с изкопаеми горива.

Слънчев самолет обиколи света (ВИДЕО)

44-годишният еко-авантюрист още през 2012 г. осъществи първото соларно околосветско пътешествие с плавателния съд PlanetSolar. Идеята му за стратосферен полет на слънчеви батерии му дошла по време на морското му приключение насред Тихия океан. След около двегодишна подготовка, неговата мечта доби конкретно измерение.

Il est la :) #solarstratos

Снимка, публикувана от SolarStratos (@solarstratos) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Двуместният соларен самолет с огромен размах на крилата беше представен на медиите в хангар на военновъздушната база в Пайерн в западната част на Швейцария. Летателният апарат е с дължина 8,5 м, а размахът на крилата му е 24,8 м. Масата му е 450 кг и е покрит с 22 кв.м слънчеви батерии, които ще му осигурят автономен полет в продължение на 24 часа.

Древното чудо и соларният самолет: "Слънчев импулс-2" над пирамидите (ВИДЕО)

"Солар стратос" ще бъде първият пилотиран соларен летателен апарат, който ще навлезе в стратосферата - мисия невъзможна за самолет с класически начин на придвижване.

J-1 Avant le Roll out pour l'équipe de @solarstratos #solarstratos #flight #team #switzerland

Снимка, публикувана от SolarStratos (@solarstratos) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

На 25 км височина могат да се видят звездите и извивката на Земята, но тук температурите са от порядъка на минус 75 градуса по Целзий и атмосферното налягане е само 5% от нормалното.

Заради изискванията за лекота "Солар стратос" няма да бъде херметизиран и пилотът ще носи костюм на астронавт, действащ на слънчеви батерии - също световна иновация. Полетът в стратосферата ще трае над 5 часа - 2,5 часа изкачване, 15 минути на четири очи със звездите и след това около 3 часа приземяване, пише БТА.

Un avion solaire qui a pour objectif d'aller dans la stratosphère #solarstratos #exploit #nature #nofilter

Снимка, публикувана от SolarStratos (@solarstratos) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST