Антонов предлага на Тръмп да му построи самолет
Антонов предлага на Тръмп да му построи самолет / Guliver/Getty Images

Украинската държавна компания "Антонов" предложи да построи самолет за Доналд Тръмп. Предложението идва след като новоизбраният президент на САЩ каза, че трябва да се отмени поръчката за нов президентски авиолайнер, дадена на американската корпорация "Боинг", предаде Ройтерс.

Може би е по-добре да помислите за един "Антонов" като Еър Форс Уан, се казва в туит, изпратен от компанията директно до Тръмп. Засега обаче няма отговор от бъдещия президент на САЩ.

Вчера Доналд Тръмп използва Twitter, за да разкритикува високата цена на новия Еър Форс Уан, който се строи от "Боинг". Компанията от 1943 г. произвежда самолетите, използвани от американските президенти. "Разходите излизат от контрол, повече от 4 млрд. долара. Отменете поръчката!", написа Тръмп.

Предложението на "Антонов" явно е закачка, но на компанията ще й се отрази добре, ако получи поръчки от САЩ или други страни, отбелязва Ройтерс. "Антонов", една от главните самолетостроителни компании в Съветския съюз, от 1991 г., когато Украйна стана независима, е произвела само двайсетина самолета.

Тя е прочута с построяването на най-големия самолет в света: транспортния "Антонов-225 Мрия" (Мечта), разработен в рамките на съветската космическа програма. Единственият такъв летателен апарат все е в експлоатация. Самолетът може да превози до 250 тона товар на разстояние до 4000 км. Работата по втори летателен апарат от този тип започна през 1988 г., но той така и не бе завършен.

"Антонов" обаче е намерила сега нов потенциален инвеститор - Китайската корпорация за аерокосмическа промишленост.

Източник: БТА