Филм за О Джей Симпсън е сред претендентите за Оскар
Филм за О Джей Симпсън е сред претендентите за Оскар / Guliver/Getty Images

Американската академия за кинематографично изкуство и наука избра ленти, представящи горещи теми, в предварителната си селекция за наградата "Оскар" за най-добър документален филм, предаде АФП.

"О Джей Симпсън: Произведено в Америка" е сред 15-те филма, избрани измежду 145 кандидати. Филмът проследява достигането до върховете на славата и сгромолясването на играча по американски футбол, който бе обвинен в двойно убийство, преди да бъде оправдан.

Друг привлякъл общественото внимание филм е "13-ата" на афроамериканската режисьорка Ава Дюверней. Той е посветен на отменящата робството поправка в конституцията на САЩ и разобличава расовото неравенство в страната. Дюверней, която засне също филма "Селма" за Мартин Лутър Кинг, бе в центъра на полемика за липсата на разнообразие в Холивуд и на церемонията за наградите "Оскар" през последните две години.

"Огън в морето" на Джанфранко Рози описва живота на италиански остров, разположен съвсем близо до африканския бряг. На острова са настанявани мигранти, след като са били спасени от удавяне в морето. Лентата бе отличена със "Златна мечка" на Берлинале и ще представи Италия в надпреварата за "Оскар"-а за най-добър чуждоезичен филм.

Сред 15-те филма е също "Уейнър", в който се говори за неуспешното завръщане на парламентариста Антъни Уейнър в политиката, след като е принуден да подаде оставка от Конгреса заради секс скандал.

"Ловджийката на орли", чийто изпълнителен продуцент е Дейзи Ридли, пък е разказ за 13-годишно момиче, което се обучава, за да стане първата от десетилетия жена ловец на орли в Казахстан. Филмът получи ласкави отзиви на тазгодишния филмов фестивал "Сънданс".

"The Ivory Game", сред чиито изпълнителни продуценти е Леонардо ди Каприо, пък е посветен на незаконната търговия със слонова кост в Африка. 

Източник: БТА