След поречието на Бели Лом в Разград започват да чистят и деретата по селата
След поречието на Бели Лом в Разград започват да чистят и деретата по селата / netinfo

Когато приключи почистването на поречието на река Бели Лом в границите на Разград, работниците и техниката продължават с деретата по селата. Това обяви по време на първото заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Разград кметът д-р Валентин Василев. Той уточни, че за тези дейности общината е кандидатствала пред фонда за бедствия и аварии, но дори и да не бъде одобрен проектът, работата ще продължи със собствени сили. В бюджета на общината за следващата година са предвидени 20 000 лева за почистване на дерета и канали, има и още 20 000 лв. резерв.

Кметът сподели неприятната си изненада от това, което се появява при разчистване на храстите и дърветата: дрехи, шишета, строителни материали. В джунглата, която съществуваше, това не се виждаше, а сега се вижда всичко – допълни Василев. По думите му ландшафтни архитекти ще препоръчат как ще се процедира с дупките, които са се появили, вероятно ще се досипе земна маса и ще се трамбова, може би и някъде по-дебели тръби ще се поставят, за да поемат водна маса от двете улици край Лома.

На учредителното заседание на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Разград бе приет правилник за неговата работа, а началникът на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ Емилиян Станев представи презентация за промените в Закона за защита при бедствия и дейностите, и отговорностите на институциите, имащи отношение към него. Членовете на съвета си пожелаха да не им се налага да се събират във връзка с извънредни събития. В съвета Председател на съвета е д-р Валентин Василев, негов заместник е зам.-кметът Галина Георгиева, секретар на съвета е Данчо Димитров – ст. специалист „Отбрана и сигурност“ в общинска администрация. В Общинския съвет влизат и: представители на общинска администрация – Ердинч Хасанов – зам.-кмет, Нели Добрева - секретар, общински съветници – Валентина Френкева, Мариан Иванов, директори на дирекции в общинска администрация – арх.Петър Сергев „ТСУ“ и Недим Тахиров – „ПОС“, представители на институции в Разград: Славчо Иванов – началник „РСПБЗН“, Деян Георгиев – началник РУ на МВР, д-р Анатолий Стойнов – зам.-директор на РЗИ, д-р Милена Кехайова – БЧК и Венцислав Илиев – началник отдел в Регионален център на „Енерго Про Мрежи“ АД, и Стоян Иванов – управител на „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД.