Изложба - мост във времето откриха в Монтана
Изложба - мост във времето откриха в Монтана / Община Монтана

Непрекъснатата връзка на формата от времето на траките през І-то и ІІ-то Българско царство и вековете на Възраждането до наши дни е в основата на произведенията на художниците Дончо Планински и Найден Кирилов. В галерия „Кутловица” в Монтана двамата творци наредиха обща изложба, която ще продължи до края на тази седмица. Другото, което ги обединява е, че през тази година и двамата отпразнуваха своите 70-годишнини.

Изложба  мост във времето откриха в Монтана
netinfo

В керамиката си Планински използва различни орнаменти от традиционния български фолклор като ги съчетава по свой начин. Новата стилизирана форма присъства и в проектите му за монументална стенна керамика, създадени преди 30 години. Те също са показани като ретроспекция на творчеството му в изложбата. Сред тях има и фотос на стенно пано, изпълнено върху 50 квадратни метра площ до единствения закрит училищен басейн в града. Паното е керамична пластика в бяло, в която са преплетени различни стилизирани детайли от водния свят. Дончо Планински е автор на монументалните метални композиции на язовир Огоста и на язовир Сречанска бара. През последните десетина години работи повече в областта на компютърната графика и нейните богати композиционни измерения.

Дърворезби със старовремски мотиви и контрастиращи модерни пластики показва майстора Найден Кирилов. В тях личи страстта на художника към Възраждането и Барока. В повечето от пластиките формата на дървото е определяща за крайната композиция. Личи търсенето на философското значение на вътрешното раздвоение в душите на хората. Идеята е пресъздадена чрез използването на противоречащи си детайли.

Изложба  мост във времето откриха в Монтана
netinfo

Найден Кирилов е резбовал иконостасите на много църкви в региона в съавторство с Чавдар Антов. Вече няколко години организира пленери по дървопластика и живопис в родното си село Слатина, община Берковица.

За Коледа изложбата на Дончо Планински и Найден Кирилов ще бъде експонирана в художествената галерия на Берковица.