Д-р Кунчев за случая в Русе: Груба медицинска грешка, но няма причина за паника
Д-р Кунчев за случая в Русе: Груба медицинска грешка, но няма причина за паника / БГНЕС
Д-р Кунчев за случая в Русе: Груба медицинска грешка, но няма причина за паника
91579
Д-р Кунчев за случая в Русе: Груба медицинска грешка, но няма причина за паника
  • Д-р Кунчев за случая в Русе: Груба медицинска грешка, но няма причина за паника

Като груба медицинска грешка определи случая в Русе епидемиологът д-р Ангел Кунчев. По думите му няма причина за паника и няма опасност за общественото здраве.

Главният здравен инспектор направи коментара след журналистически въпроси за починалия пациент, в чиято кръв са открити следи от малария след кръвопреливане.

Д-р Кунчев бе в Русе, където изнесе лекция на тема „Съвременни заплахи пред общественото здраве у нас".

Преляха заразена кръв на болен пациент, той почина (ВИДЕО)

Под въпрос е маларията да е пряка причина за смъртта на пациента, който е имал и други придружаващи заболявания. "Доколко можем да приемем, че маларията е пряка причина за смъртта на този възрастен човек с доста други придружаващи заболявания е доста под въпрос. Още повече че последните данни, които получих от лабораторията на Центъра по заразни и паразитни болести показва изключително ниско ниво на маларийния плазмодий в еритроцитите, което означава, че вероятно при нормални условия, ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това изобщо нямаше да стане. Явно този младеж е имал доста старо заболяване, но при този тип малария наистина плазмодият се запазва в черния дроб и при срив в имунитета е възможно пак да се появи в кръвта", каза д-р Кунчев.

Според главния здравен инспектор в случая с прелятата кръв се касае за медицинска грешка. "В случая става въпрос - аз не искам да взема окончателно становище, защото има назначена комисия от хора, които разбират от това, - но нещата от техническа гледна точка са ясни: да, наистина става въпрос за груба медицинска грешка", каза той.

Лекар по повод заразената с малария кръв: Дарената кръв винаги се изследва

Д-р Кунчев бе категоричен, че няма опасност за общественото здраве за когото и да било друг. Всяка единица дарена кръв в България се изследва за четири различни инфекции. Ако има каквото и да е съмнение или преболедуване на други болести, съответният човек не трябва да кръводарява. Но когато има пряка директна грешка, се вижда, че може да се получи и такъв резултат, каза здравният инспектор.

Д-р Кунчев бе категоричен, че няма опасност за общественото здраве. Паниката няма основание, категоричен е той.