Партията на Меркел затяга правилата за имиграцията, ограничава двойното гражданство
Партията на Меркел затяга правилата за имиграцията, ограничава двойното гражданство / БГНЕС, архив

Партията на германския канцлер Ангела Меркел ще затегне още повече правилата в областта на имиграцията чрез ограничаване на двойното гражданство и признаването на немския за национален език в конституцията, предаде ДПА.

Решението на Християндемократичния съюз на конгреса му в Есен да въведе в конституцията немския като национален език и да втвърди правилата за двойно гражданство - по-специално за турците, които живеят в страната, са част от новия му по-твърд подход към чужденците в Германия.

Според предложението децата, родени в Германия от родители чужденци, трябва да си изберат гражданство. Досега те автоматично получаваха двойно гражданство.

Преди това ХДС се беше съгласил да се позволи на децата на имигранти да имат германско заедно с гражданството на родителите си. Тази отстъпка бе част от сделката за съставяне на коалиционно правителство със социалдемократите.

Преизбраха Меркел за лидер на Християндемократическия съюз

Вчера Меркел отправи на партийния конгрес призив за забрана на бурките на обществени места и обеща, че няма да има повторение на миналогодишната бежанска криза.

Меркел призова за забрана на бурките в Германия

ХДС планира по-късно днес да приеме решение за затягане на законите за предоставяне на убежище с предложение за ускоряване на депортиранията на кандидатите, които са отхвърлени, и за орязване на социалните им помощи.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел определи решението на ХДС за отмяна на двойното гражданство на децата на имигрантите като "удар срещу интегрирането им в страната". Габриел каза, че социалдемократите никога няма да приемат подобно предложение.

Източник: БТА