Идеята за умните зебри влезе в националното законодателство
Идеята за умните зебри влезе в националното законодателство / снимка: БГНЕС

Инициативата на Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи (IAIC) за зебри, които да подсещат пешеходците да се оглеждат преди да пресекат, влезе в националното законодателство.

От май догодина всички пешеходни пътеки в страната стават черно-бели, а в началото на маркировката ще се поставя надпис "Погледни", който да подсеща пешеходците да се оглеждат съответно наляво или надясно. Това са част от новите стандарти за пешеходните пътеки, приети от държавата, съобщиха от IAIC.

Надписи „Погледни" подсещат пешеходците във Варна да се огледат (ВИДЕО+СНИМКИ)

Много преди проекто-предложението да бъде разгледано от парламентарната комисия по транспорт и прието от Народното събрание, идеята беше реализирана от Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи в няколко български града.

Първите умни зебри бяха поставени в Русе и Шумен, където от IAIC предоставихме боя и шаблони за изработката им. След това инициативата бе реализирана и в градовете Варна и Бургас, на които също предоставихме безвъзмездно материали за изработката на специалните пешеходни пътеки.

След това идеята бе внесена и в парламентарната комисия по транспорт, тя бе разгледана и одобрена, а в края на октомври и приета от НС, като промяната залегна в Закона за движение по пътищата.

"Умните" пешеходни пътеки имат за цел да повишат вниманието на пешеходците при пресичане, като напомнят, макар и на пръв поглед просто, но много важно правило за пешеходните участници в движението - да се оглеждат.