Обсъдиха промените в Закона за социално подпомагане
Обсъдиха промените в Закона за социално подпомагане / община Сливен

Представиха промените в Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане в Сливен. Те са извършени през януари, а Правилникът за неговото приложение влезе в сила на 11 ноември 2016 година.

В срещата участва заместник-кметът по хуманитарните въпроси Пепа Чиликоваотношение към предстоящите промени и експерти по социалните дейности в общинската администрация.

„Желанието ни днес, като доставчик на социалните услуги, е да обсъдим основно промените в Закона за социално подпомагане, стъпките за неговото прилагане и да се движим в срок за тяхната реализация, посочи Пепа Чиликова.

По думите й някои от институциите ще бъдат сериозно засегнати, затова срещата е навременна и полезна за бъдещата работа.

„Досега лицата подаваха заявления за определена услуга в ДСП. Сега те ще заявяват, че имат нужда от оценка на потребностите", каза Марлена Данева, директор на Дирекция „Социално подпомагане" . Дирекцията ще изпрати направление до местна услуга по настоящия адрес на лицето. Там, управителят на тази услуга формира екип, който ще направи обследването - каква е нуждата на лицето и в каква социална услуга ще отиде.

„То може да иска да е в Дом за стари хора, но екипът да определи друга социална услуга за конкретния човек. Ползването на услугата е за максимален срок от 3 година, след което отново лицето се подлага на оценка от този екип.Всички действия са обвързани с определени срокове, за да няма забавяне на услугата", каза още Данева.