101 проверки за месец направиха екоинспектори
101 проверки за месец направиха екоинспектори / netinfo

Експертите от РИОСВ - Шумен извършиха през ноември 101 проверки в 98 обекта на територията на Шуменска и Търговищка област. Това съобщиха от РИОСВ - Шумен. От извършените проверки 74 са планови, а 27 - извънредни.

Директорът на РИОСВ - Шумен е издал 4 наказателни постановления.

Сред санкционираните е „СИ - ВИ - ЕС - ОМУРТАГ" ЕООД, Велико Търново за това, че е изхвърлило отпадъчни води, формирани от дейността на обект Млекопреработвателно предприятие, находящо се в промишлената зона на Омуртаг във воден обект - местно дере, приток на р. Ялнъ дере, в поречие р. Янтра. С това са нарушени емисионните норми за заустване.

Издадено е НП на „И_Партнърс" ООД,Бургас за това, че неопасни отпадъци са изхвърлили на неразрешени за това места. „ХАДДАД МИЛК" ЕООД, Макариополско е санкционирано за това, че не е поддържало в техническа и експлоатационна изправност и не е осигурявало непрекъснато нормалната експлоатация на канализационната мрежа с отвеждаща канализационна тръба към лагуни и крайна ревизионна шахта при експлоатацията на млекопреработвателно предприятие в с.Макариополско.

Наложена е глоба на билкозаготвител от с. Пет могили, защото в организирания билкозаготвителен от него пункт е изкупувал билки, за които не е издадено позволително.

Наложени са 5 текущи месечни санкции за констатирано наднормено замърсяване на компоненти на околната среда в общ размер от 1509 лв.

Най-голямата по размер санкция е наложена на оператора „Роса" АД гр. Попово - 1047 лв. за замърсяване на атмосферния въздух.

За периода в РИОСВ - Шумен са предприети действия по 4 сигнала.

Събраните суми от РИОСВ - Шумен по наложени санкции и глоби през месеца са в размер на 7635,07 лв. 9564,08 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти.