Румен Петков представи проект за декларация с мерки за излизане от кризата
Румен Петков представи проект за декларация с мерки за излизане от кризата / dariknews.archive

В Плевен зам.-председателят на АБВ Румен Петков представи проект на декларация за необходимите усилия и мерки за изход от кризата. Декларацията е внесена от парламентарната група на АБВ в Народното събрание.

Румен Петков изрази задоволство от това, че БСП на практика е подкрепила искането поставено от ПП АБВ, Народното събрание да намери обща и перспективна позиция по проблема с бежанците.

"Тази позиция трябва да бъде общ акт или поне въпрос на национално съгласие, защото на 16 и 17 декември предстои среща на върха и нашето убеждение е, че там министър-председателят трябва да отиде с ясен мандат, който не трябва да бъде мотивиран от предизборна ситуация, няма да бъде мандат на една или друга политическа сила, а ще бъде бългсрската позиция, която не трябва да бъде преосмисляна независимо от предстоящите извънредни парламентарни избори", каза Румен Петков.

Той посочи, че от АБВ считат, че този парламент е изчерпал общественото доверие и продължаването на работата му би задълбочило антисистемните и антиинституционални нагласи у българските граждани.

„Поставяме и въпроса за бъдещето на проекта „Белене" и се надяваме, че ще постигнем обща подкрепа в Парламента още повече, че премиерът заяви, че се водят интензивни разговори с китайската Електрическа компания", каза Петков и допълни, че е много важно в преговорния процес българските институции - Енергийнният холдинг, НЕК и Министерството на енергетиката да могат да защитят българския обществен и национален интерес.

Румен Петков заяви, че от АБВ настояват да се спре спетулацията с темата „бежанци".

„Институционалното говорене не трябва да задълбочава впечатлението, че държаватаа е на самотек. Българските институции трябва да заявят нашия интерес пред ЕС и НАТО, в които членуваме. При определени условия, които могат да настъпят, ние трябва да търсим гаранция за нашата сигурност. Очевидно е, че граничното оградно съоръжеие е компрометирано и че това е един провал, който се използва с много ясни ПР ефекти от страна на патриотите.
За съжаление Румяна Бъчварова с хаотичните си приказки за "идентифицирани личности, които готвят терористичен акт, нямаме сигнали за терористична заплаха", само добавя допълнително напрежение в българското общество", каза Петков.
Той допълни още, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е отклонила за разглеждане днес текста на декларацията с мотива, че не са изчерпани трите стъпки на мандати и очаква финализиране на разговорите с Реформаторския блок.

Вижте пълния текст на декларацията:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Проект!


ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА НЕОБХОДИМИТЕ УСИЛИЯ
И МЕРКИ ЗА ИЗХОД ОТ КРИЗАТА

Като отчитаме невъзможността на 43-то Народно събрание да излъчи ново правителство в рамките на неговия мандат и липсата на време и политически ресурс, позволяващи законодателна дейност със значителен ефект върху обществото;

Като отбелязваме, че се намираме в безпрецедентна ситуация, в която в рамките на шестмесечен период от оставката на правителството на 14.11.2016 г. до май месец 2017 г., в България ще действат четири правителства - 2 редовни и най-вероятно две служебни;
Като съзнаваме желанието за промяна на избирателната система на над 2,5 млн български граждани;
Като оценяваме сериозността на мигрантския и бежански натиск по българските граници;
Като подчертаваме необходимостта от спазването на стриктна фискална дисциплина и ускорено усвояване на средствата по европейските програми;
Като подхождаме отговорно към предстоящото българско председателство на Европейския съюз;

Ние, народните представители от 43-то Народно събрание, с воля да работим за стабилността на България, предлагаме следните усилия и мерки за изход от създалата се криза в страната:
1) Председателят на Народното събрание да създаде експертна работна група, съставена от парламентарно представените политически сили, граждански и неправителсвени организации, експерти и учени, които да започнат работа по различни варинати за промяна на избирателната система и въвеждане на ясна мажоритарност;
2) Намиране на съгласие по бежанския и мигрантски проблем. Осъзнаване на общонационалния интерес и отказ на ключовите политически сили да превръщат темата в основа на партийни битки. Ускорено приемане на законово решение за увеличаване на наказанията за трафикантите от настоящото Народно събрание. Препоръчваме на служебното/ите правителство/а да опазват ефективно границата и да работят за спогодби за реадмисия със страни, чиито граждани са част от мигрантския поток;
3) Настояваме за спазване на строга фискална дисциплина. Препоръчваме на служебното/ите правителство/а да се въздържат от ненужни разходи и да не допускат забавяне на работата по европейските програми и излизане от ритъм по усвояването на европейските фондове;
4) Призоваваме настоящото и следващите служебни правителства да работят усилено по подготовката на предстоящото българско председателство на Европейския съюз.
5) Активни действия на сегашното правителство и следващите такива за приключване на спора с „Атомстройекспорт" (АСЕ) и намиране на чуждестранни инвеститори за реализация на проекта АЕЦ „Белене" при изгодни за България условия.

МОТИВИ

След 14.11.2016 г. страната се намира в безпрецедентна ситуация, в която Народното събрание не успя да сформира нов кабинет в рамките на неговия мандат, а настоящият държавен глава, следвайки конституционните си задължения, не може да разпусне 43-тия парламент, както и да определи дата за предсрочни парламентарни избори, но може единствено да назначи служебен кабинет. Това ни поставя в условия, в които страната за 6 месеца ще има две редовни и две служебни правителства. В този контекст е важно запазването на стабилност и недопускане на задълбочаване на дестабилизацията и създаване на условия за мултиплициране на политическата криза.
В този смисъл, даването на позитивен знак за консолидация и всеобща воля за справяне с проблемите, ще спре ерозиращото доверие в институцията „Народно събрание".

Над 2,5 млн български граждани пожелаха промяна в избирателната система. Разционалният подход е действително да се отдели достатъчно време за дебати и работа по въвеждането на нова избирателна такава. Но отказът на настоящия парламент да започне подготовка за това, може да се отчете като липса на политическа воля за промяна. Затова е необходимо поне стартиране на работна група.
Мигрантският и бежански натиск изискват политиката по тези въпроси да не спира за около 6 месеца до избора на ново редовно правителство. Служебното/ите правителство/а трябва да осигурят защита на границата и да работят по спогодби за реадмисия.

Не по-маловажни са въпросите за фискалната дисциплина, работата по европейските програми, усвояването на европейските фондове и ускорената подготовка на българското председателство на ЕС. Това са също теми, по чиито параметри трябва да работят отговорно служебното/ите правителство/а.