Жандармерия и екоексперти охраняват резерват „Купена”
Жандармерия и екоексперти охраняват резерват „Купена” / netinfo

Съвместните акции за охрана на резерват „Купена” над Пещера са възобновени от ноември и вече дават първите си резултати, съобщават от РИОСВ-Пазарджик. През последния месец е увеличена честотата на проверките в местности на резервата. При ежедневните обходи въоръжената охрана е заловила шест коня, натоварени с отсечени дърва. Самарите са унищожени на място.

При проведена съвместна  проверка, в която се включиха служители на Зонално жандармерийско управление – Пловдив, МВР и Районно управление Полиция – Пещера, в местността Гирето ливадата, която е в границите на „Купена”, е заловен нарушител в момент на незаконна сеч. На лицето е съставен акт по Закона за защитените територии.

Поставена е нова и подновена стара маркировка, указваща границите на резерват „Купена“ по поречието на Стара река (пътя Пещера-Батак). Монтирана е  указателна табела  и в местността Стоилък. След проучване е разработен нов, пасивен метод за противодействие на незаконната сеч в резервата. Съвместните акции на РИОСВ-Пазарджик и МВР продължават.

 

Проверките в резерватите „Мантарица“, „Беглика“ и „Дупката“ не са разкрили нарушения.