Младежи организират концерт в помощ на „пеперудените деца“
Младежи организират концерт в помощ на „пеперудените деца“ / sxc.hu, архив

Благотворителен концерт „Разпери криле“, организиран от младежите от Интеракт клубовете във Варна, ще събира средства в помощ на така наречените „пеперудени деца“. Парите от билети и дарения ще бъдат предоставени на семействата на страдащите от генетичното заболяване, за да им помогнат за облекчаване състоянието на децата.

Това е едно от най-редките и най-болезнени генетични заболявания, познати на модерната медицина. Нелечимата болест протича с образуване на цепнатини по кожата и лигавицата на тялото още от раждането до края на живота на болните. Дори най-малкото протъркване на кожата води до образуване на мехури по телата на децата, а впоследствие - до болезнени отворени рани. Тъй като кожата им е уязвима като крилце на пеперуда, често наричат децата с ЕБ „пеперудени деца“. В страната няма оздравителни центрове за тях. Те се лекуват в домашни условия, като се борят с кошмарното заболяване с непрестанно сменяне на мехлеми, превръзки и лекарства.

В благотворителния концерт ще участват детската формация на ансамбъл по народни танци „Моряците“, група „Шепот“, Lady Hip Hop Зени Найденова, The Center, Студио „Театър“ и много други изгряващи млади певци от гимназиите на Варна.

Цената на билета за благотворителния концерт е 6 лева. Той ще се проведе в зала 1 на Фестивален и конгресен център от 19:00 часа.