Великобритания планира да инвестира над 3 млрд. долара за сигурността в региона на Персийския залив
Великобритания планира да инвестира над 3 млрд. долара за сигурността в региона на Персийския залив / БГНЕС, архив

Великобритания ще помогне на страните от Персийския залив да отблъснат агресивните регионални действия на Иран, заяви британският премиер Тереза Мей по време на среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Тя посочи, че се планира да бъдат инвестирани над 3 милиарда лева за укрепването на сигурността в района.

„Виждам ясно заплахата, която Иран представлява за Персийския залив", каза Мей пред лидери от региона по време на срещата в Бахрейн. „Ние трябва да работим заедно, за да отблъснем агресивните регионални действия на Иран", допълни още тя.

По думите й трябва да бъде продължено „изправянето срещу държавните актьори, чието влияние разпалва нестабилността в региона".

Британският премиер заяви, че Великобритания иска „стратегическо партньорство", за да помогне за засилване на сигурността в региона, което включва инвестиции в отбраната и военно обучение в Бахрейн и Йордания.
Мей коментира и темата за подобряване на търговските връзки с държавите от Залива.

„Искам тези разговори да поставят основите за амбициозни търговски споразумения" след Брекзит, посочи тя.

През октомври миналата година Великобритания започна строежа на военноморската база Мина Салман край Манама - столицата на Бахрейн, което е и първата нова постоянна база на Лондон в Близкия изток от десетилетия насам.

Източник: БГНЕС