Студенти от ЮЗУ участват в световно състезание срещу тероризма
Студенти от ЮЗУ участват в световно състезание срещу тероризма / Снимка: dariknews.bg

Бъдещи дипломати, студенти на Югозападния университет в Благоевград обявиха война на тероризма, екстремизма и езика на омразата. Но те няма да воюват с оръжие, а с послания за един по-добър свят, в който съществува мир и диалог.

Студентите в специалност „Международни отношения" събират посланията на доброто и разясняват на всички опасните явления на 21 век, защото смятат, че образованият и информиран човек трудно може да се поддаде на манипулации и негативни влияния.

Инициативата на младежите е част от престижното международно състезание "От човек към човек: предизвикателства пред екстремизма", в което студентите от ЮЗУ и академичният им ръководител Вероника Стоилова участват като отбор "Лотус".

Младите хора са на крачка от финала на състезанието, което ще се проведе през февруари във Вашингтон.

"В състезанието участват над 50 отбора от целия свят. Ние не сме единственият отбор от България, но може би са най-активни, защото се появихме на много места, има отзвук, хората ни харесват. Съвсем близо сме  до това, което се изисква като показатели, които трябва да покрием, за да стигнем до финала", признава Вероника Стоилова.

До момента тя и нейните възпитаници са свършили всички предварително зададени инициативи, с които участват в състезанието. Раздадени са хиляди флаери с информация за тероризма и езика на омразата, достигнали са до стотици млади хора, на които са разяснили опасността от трите явления, направили са дискусии с ученици и са изследвали характеристиките на язвите на 21 век.

"Целта ни е с положителни послания да се борим с тероризма, екстремизма и езика на омразата. Сред най-силните послания, на които заложиха студентите, са „Око за око прави целия сват сляп" и „Тероризмът няма религия". Опитваме се да информираме. Защото образованият трудно може да се поддаде на негативни, на страшни влияния", убедена е Вероника Стоилова, която вярва, че зарядът на лошото може много лесно да бъде преобърнат и неутрализиран.

Отборът на ЮЗУ е на прага да премине към финалния кръг от състезанието, който ще се проведе през февруари във Вашингтон. А това ще популяризира България, Благоевград, Югозападния университет и доброто като оръжие срещу терора и езика на омразата.