Япония се надява да остане под американския ядрен чадър
Япония се надява да остане под американския ядрен чадър / Getty Images

Япония се надява да остане под „американския ядрен чадър", каза японският министър на отбраната Томоми Инада. Тя бе попитана от журналисти за намеците на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви че Япония трябва да изгради свой собствени ядрени сили за сдържане. Инада коментира, че страната е единствената в света, която е преживяла ужасите на ядрената война.

Японският министър на отбраната изрази увереност, че съюзът между нейната страна и САЩ ще продължи и при администрацията на Доналд Тръмп, защото той е от полза и за двете държави, предаде Асошиейтед прес.

Инада участва в съвместна пресконференция с американския министър на отбраната Аштън Картър, който подчерта, че отношенията между двете държави никога не са били по-силни от сега. Той увери, че американските интереси в този регион са трайни.

Картър е на двудневна визита в Токио. Днес е вторият ден от визитата му и той съвпада със 75-ата годишнина от японската атака над американската база в Пърл Харбър.

След визитата в Токио Картър отпътува за Индия. Това ще бъде вторият етап от неговата двуседмична обиколка из света. По време на нея Картър има намерение да спре в Близкия изток и Европа. Смята се, че това ще е прощалната задгранична обиколка на министъра. Той ще я използва и за да се срещне с американски военни, разположени зад граница и да им благодари за положените усилия.

По време на азиатската част от обиколката Картър ще се опита да разсее опасенията, че с идването на власт на Тръмп ще има промяна в американската политика към региона, отбелязва Ройтерс.

По този повод Картър каза, че не може да говори от името на бъдещата администрация на Тръмп, но допълни, че познава генерала от резерва Джеймс Матис и го уважава. Тръмп избра Матис да оглави Пентагона.

Според Картър предаването на отговорностите между двамата в министерството на отбраната ще протече така, че новият министър да се залови веднага за работа.

Източник: БТА