Д-р Мехмед: Искат от нас да узаконим незаконните действия на кмета
Д-р Мехмед: Искат от нас да узаконим незаконните действия на кмета / netinfo
Д-р Мехмед: "Искат от нас да узаконим незаконните действия на кмета"
91567
Д-р Мехмед: "Искат от нас да узаконим незаконните действия на кмета"
  • Д-р Мехмед: "Искат от нас да узаконим незаконните действия на кмета"

„В Община Ветово се провежда активно мероприятие от страна на кмета Георги Георгиев и неговото обкръжение по отношение на жителите и бъдещето на Ветово“. Това заяви в интервю по Дарик председателят на общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Мехмед. По думите му общинската администрация е спряла да обслужва гражданите, което е самоуправство и превишаване на правата на кмета. Под претекст, че не е гласувана исканата от кмета актуализация на бюджета на последното заседание на общинския съвет, е спрян и интернетът в повечето общински, а даже и някои държавни служби.

На последното заседание на Общинския съвет във Ветово кметът Георги Георгиев настояваше в дневния ред да влезе точка за актуализация на бюджета. Той беше приет след множество скандали чак през юли тази година и според градоначалника е неадекватен с цел умишлено да се тормози общинската администрация.

Проблемът с бюджета на Ветово е още от началото на мандата на кмета. Заради спорове между кмета и общинския съвет, трета година липсва социален патронаж в две села, а читалищата са на ръба на оцеляването. Самодейните формации отказват участие във фестивали, а за средства за текущата си дейност разчитат на дарители. Повече от 3 години продължават споровете между кмета и общинския съвет, които са причина местния бюджет да не се приема. Общинските съветници обвиняват кмета, че се опитва да ги пренебрегва, не се съобразява с тях и разходва средствата от бюджета непрозрачно

„На 4 ноември Общинският съвет разгледа предложение за актуализация на бюджета от страна на кмета на общината. Тази актуализация влиза в сила от 1 декември. Единствения начин то да бъде коригирано е предложение от страна на Георгиев за неговото преразглеждане или корекция. Така че варианта, в който се внася нова корекция на бюджета става, след като влезе в сила приетата на 4 ноември корекция, обясни процедурата председателят на Общинския съвет д-р Мехмед.  „Това означава, че ако има желание кметът на общината, вместо да всява истерия и смут сред гражданите, може да поиска една извънредна сесия, която да бъде след седмица или две, но задължително да се мине през комисиите на общинския съвет, и съответно да се направят необходимите корекции“, категоричен бе Мехмед.

Мехмед уточни, че на последната корекция на бюджета са били осигурени достатъчно средства по отношение на абонаментните такси за софтуерни продукти, така че не би следвало да има спиране на интернет достъпът и телефоните в общинските структури. Според него искането на нова корекция, след тази, която е направена на 4 ноември, е опит да се нагнети обществено напрежение, което да се използва за натиск върху общинския съвет, който от своя страна да узакони незаконни действия от страна на кмета .

„Целият проблем на Георгиев е, че той до момента е направил  разходи над 300 000 лв. за ремонти дейности, за които няма предвидени средства в общинския бюджет. Няма решение на Общинския съвет и те са незаконно направени. В момента той настройва служителите на тези фирми срещу общинския съвет за да им се плати постфактум. Смятам, че колегите имат достатъчно съвест и няма как да узаконят незаконните действия на кмета“, добави д-р Мехмед.

Председателят на общинския съвет поясни, че са сезирани съответните институции и е крайно време те да се задействат по повод работата на кмета Георги Георгиев.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл