21 шампиони в спор за „Спортист на Разград за 2016 г.“
21 шампиони в спор за „Спортист на Разград за 2016 г.“ / Радка Минчева, архив

21 шампиони от 13 клуба в 12 спорта се борят за титлата „Спортист на община Разград за 2016 г.“ Номинациите се правят от спортните клубове, като отборните спортове имат право само на една номинация, а индивидуалните – на две. Постиженията на всеки трябва да са доказани с протоколи от състезанията, на които са направени.

11 от предложенията са на мъже, 10 – жени. най-младата сред предложените е 13-годишната Габриела Данкова – републикански шампион по бадминтон във възрастовата си група и победител в международен турнир. Сред предложенията има и две близначки – състезателките по карате киокушин Николета и Стефани Николови.

Класирането в десетката на община Разград се оформя от седемчленна комисия от журналисти и спортни деятели, като техните номинации се умножават по предварително обявени коефициенти, свързани с най-добрите класирания на съответния спортист, мащаба на състезанието, на което те са постигнати, възрастовата група, в която се състезава, както и наличието на конкуренция на съответния спортен форум. Гласуването е утре.

Комисията ще избира и между четири тима за в раздела „Отбор на годината“, 6 номинации за „Треньор на годината“ и 4 за „Най-перспективен млад състезател на годината“.

Тази година победителите ще си поделят рекордни парични преми, общият фонд е 3800 лева. Според общинска наредба в бюджета всяка година се предвиждат 5% от финансирането на спортни клубове да остава в резерв за подпомагане на състезатели с големи успехи, сумата, която остане, е за „Спортист на годината“.