Йотова пита Бъчварова дали обвинява в лъжа еврокомисар
Йотова пита Бъчварова дали обвинява в лъжа еврокомисар / БГНЕС, архив

Избраната за вицепрезидент Илияна Йотова пита вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова дали обвинява еврокомисаря Димитрис Аврамопулос в лъжа, тъй като числата относно отпуснатите средства и новите бежански центрове се съдържали в негов отговор. Този въпрос и данни е публикувала Илияна Йотова на официалната си страница във фейсбук в коментар на телевизионно участие и пресконференция на Бъчварова.

Според Йотова Бъчварова в национален ефир и по-късно на нарочна пресконференция е изказала редица неверни твърдения.

Европомощта за защита на границите е по-малко от 160 млн. евро, твърди Йотова

Йотова е посочила, че в отговор на неин въпрос комисарят в ЕК по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Авромопулос е отбелязал, че средствата, отпуснати на България за справяне с емигрантската вълна, са в размер на 101 милиона евро плюс 10 на сто съфинансиране от държавата, с което стават общо 112 милиона евро. В отговора е допълнено, че са се наложили някои корекции върху договорената през септември в Братислава сума от 108 милиона евро.

Числото 160 милиона напълно липсва в отговора, а то беше широко тиражирано от правителството, е пояснила Йотова, която е допълнила, че отговорът на еврокомисаря е от 30 ноември. Той напълно и обективно отразява казуса с договорените средства, смята Йотова.

Бъчварова за изграждането на трите площадки за настаняване на мигранти

Информацията за трите нови бежнски центъра отново се съдържа в отговора на комисар Аврамопулос и не е мое измислено твърдение, е посочила Илияна Йотова. По отношение на поканата за посещение на ГКПП "Капитан Андреево", тя е приложила писмо от председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП - Клод Моралес до председателя на ЕП Мартин Шулц, в което се иска разрешение да бъда изпратена на тази мисия, в качеството на заместник-председател на комисията, е посочено в съобщението.

Евродепутатът Йотова е приложила и отговора на председателя на ЕП Мартин Шулц, с който той дава исканото разрешение.

Вчера Йотова посочи, позовавайки се на писмо от ЕК, че сумата, предоставена от Европа за защита на границата ни, не е 160 млн. евро, а с около 50 млн. евро по-малко. Тя също така изтъкна, че страната ни се е ангажирала да изгради три бежански центъра и да трансформира съществуващ център от отворен в затворен тип срещу сумата от около 19 млн. евро от тези пари.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова бе категорична в телевизионни интервюта и пресконференция по темата, че твърденията на Йотова не отговарят на истината. Бъчварова посочи, че страната ни се е ангажирала да изгради три площадки за настаняване на мигранти, като става въпрос за специално оградени места, където мигрантите да бъдат настанявани във фургони и палатки в рамките най-много на месец, след което тези, които не могат да останат, ще бъдат връщани в родината си.

Засега е ясно само едно от местата, които ще бъдат по границата и далеч от селища, и това е стара застава близо до Лесово. Бъчварова каза, че тези площадки ще бъдат използвани при евентуален силен миграционен натиск, като подчерта, че към момента той е изключително слаб.

Вътрешният министър бе категорична, че  евросредствата за границата на страната ни,  предоставяни от Брюксел на България, са 160 млн. евро, като последният транш от тях предстои да бъде одобрен.