Община Пловдив се сдоби с електромобили (СНИМКИ)
Община Пловдив се сдоби с електромобили (СНИМКИ) / DarikNews.bg, Пловдив
Община Пловдив се сдоби с електромобили (СНИМКИ)
91557
Община Пловдив се сдоби с електромобили (СНИМКИ)
  • Община Пловдив се сдоби с електромобили (СНИМКИ)

Община Пловдив се сдоби с два нови електромобила. Градът получи 40 0000 лева субсидия от Националния доверителен екофонд по програмата за закупуване на такъв модел коли, а от бюджета на общината бяха отпуснати още 80 000 лева, разясни кметът Иван Тотев.

Електроавтомобилите ще се използват от две общински звена - ОП „Паркиране и репатриране“ и инженерния отдел, чиито служители изминават най-дълги разстояния всекидневно - понякога повече от 100 км, допълни още той.

„С новите коли ще намалим замърсяването на въздуха с 4 тона въглеродни емисии и 24 килограма азотни оксиди“, цитира изчисленията на общинските еколози градоначалникът и се качи зад волана на единия електромобил.

Засега в Пловдив има една електростанция, където колите могат да бъдат зареждани. През следващите години ще бъдат открити още, тъй като вече има запитвания от фирми, подчерта Тотев.

Електромобилите са освободени от пътен данък и имат право да паркират безплатно в "Синя зона". Те са напълно екологични, с нулева емисия на въглероден диоксид, удобни при шофиране и безшумни.