Повдигнаха ново обвинение на бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев
Повдигнаха ново обвинение на бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев / БГНЕС, архив
Повдигнаха обвинение на бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев
91556
Повдигнаха обвинение на бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев
  • Повдигнаха обвинение на бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев

Прокуратурата повдигна поредно обвинение на бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев. Този път Тонев е обвинен за ощетяване на държавната болница с над 16 млн. лв. посредством неизгодни договори с частната лаборатория за образна диагностика "Астра".

Към момента по случая са събрани над 300 тона доказателствен материал, разпитани са и над 50 свидетели, информираха от държавното обвинение. Нарушенията на Тонев са сходни с извършените между ВМА и частната дерматологична клиника, поверена на дерматолога проф. Мирослава Кадурина, допълниха още разследващите.

Ген. Стоян Тонев отива на съд заради неизгодни договори на ВМА (ВИДЕО)

Неизгодните сделки в настоящия случаи обаче са пет брой, отчете говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55% от приходите, а по идентичен договор за наем на медицинска апаратура, наемът е бил в размер на 60% от приходите.

В три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната, посочват от прокуратурата. По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи за ползваните медицински апарати и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.

Стоян Тонев поиска прокуратурата да го провери заради скандала с ВМА

Договорите са сключвани между 2003 и 2013 г., посочиха още от прокуратурата. Разследването по случая продължава.

Обвинен е и лекарят доц. Андрей Иванов, който по онова време е оглавявал лабораторията. Тонев и Иванов са с мярка за неотклонение парична гаранция.