Военноморският клуб грейна с нова визия (СНИМКИ)
Военноморският клуб грейна с нова визия (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Една от емблематичните варненски сгради е с обновена визия. Построеният преди повече от век Военноморски клуб вече грее с реставрирана фасада, нови дограма и покрив.

Военноморският клуб - преди и след премахване на рекламите

Това е само първи етап на ремонта на стойност близо половин милион лева. Освен ремонтни строително-монтажни работи, включва и възстановяване на строителни книжа, конструктивно становище, проектиране, съгласуване и узаконяване, стана ясно при откриване на обновеното здание.

Военноморският клуб грейна с нова визия (СНИМКИ)
netinfo

Поетапният ремонт на сградата на Военноморския клуб ще струва общо 822 600 лв. Вторият етап ще е с прогнозна стойност 327 800 лв. Ще включва вътрешни ремонти в Заседателна и Концертна зала на подовите настилки, стени и тавани и запазване на автентичния вид. Ще бъде обновена и хотелската част - с подмяна на прозорци и подови настилки, боядисване на стени и тавани, ремонт на санитарни помещения. Работата по втория етап започва тази седмица и се очаква да завърши до май следващата година, разкри Стилиян Гроздев, началник на Териториалния отдел на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело".

Военноморският клуб грейна с нова визия (СНИМКИ)
netinfo

Планира се и трети етап на обновяването на Военноморския клуб. Той ще включва пребоядисване на фасадата на новата част на Военноморския клуб. По предварителни проучвания ще струва около 100 000 лева, посочи Гроздев.

Военноморският клуб грейна с нова визия (СНИМКИ)
netinfo

Последният частичен ремонт на фасадата на Военноморския клуб е бил през 1997 г. Преди започване на ремонта това лято фасадата е била в толкова окаяно състояние, че е имало опасност част от нея да наранят минувачите по тротоара.

За доосветяването на сградата ще съдейства Общината, за което кметът на Варна Иван Портних е дал уверение. Това обяви областният управител Стоян Пасев.

„За жалост във Варна има толкова много стари сгради, които не изглеждат в този вид. Да си пожелаем всичски стопани да намерят сили и средства, за да ги обновят по този начин", добави Пасев.

Военноморският клуб грейна с нова визия (СНИМКИ)
netinfo

Военноморският клуб, наричан от мнозина със старото си название ДНФ (Дом Народен флот), е една от най-красивите сгради в морската столица. Открит е официално на 31 декември 1899 г. с провеждане на първия офицерски новогодишен бал. Дълги години сградата е била център на културния и светския живот на Варна, най-вече заради провежданите там балове.