БСП алармира за разминаване в парите за бежанците, които ни дава Европа
БСП алармира за разминаване в парите за бежанците, които ни дава Европа / БГНЕС

БСП иска свикване на специално заседание на Народното събрание по темата за бежанците. Това каза на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа две писма - едното от Европейската комисия и едно от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Според комисията 112 млн. евро се отпускат за бежанците в България, а според Бъчварова - 166 млн. евро. Нинова поиска да стане ясно откъде ще дойдат парите от разликата.

Освен това социалистите предлагат по темата с бежанците да се постигне национално съгласие. Нинова настоя политиците да се обединят и да поставят националния интерес над всичко.

Социалистите предлагат на пленарното заседание да бъдат изслушани премиерът, министри и службите за сигурност и политическите сили да се обединят около спешното изграждане на оградата и средствата за армията по границата, максимални усилия за прекратяване на нелегалната миграция, каналджийството и нелегалния трафик, отмяна на постановлението на Министерския съвет за трайно заселване на бежанци в български общини и категорична позиция пред Европа за ревизия на Дъблинското споразумение.

В отговор вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова коментира само, че твърденията са срам за държавата ни.