Общината осигурява топъл обяд на 100 души
Общината осигурява топъл обяд на 100 души / starozagorci.com

Топъл обяд ще могат да получат 100 социално слаби старозагорци. Инициативата е по проект на Оперативна програма „Храни", който община Стара Загора реализира за първи път. Хората, които имат желание да ползват услугата и попадат в целевите групи, могат да подават заявления до 12 декември, припомни в студиото на Дарик д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" в общината.

Крайно нуждаещите се старозагорци ще могат да получават топъл обяд /супа и основно ястие/ от декември до края на април догодина. Храната ще се приготвя от общинското търговско дружество „Ученическо хранене" в стола на Първо основно училище, от където нуждаещите се ще я получават. Един храноден е 2,30 лева, като в цената са включени само продуктите, вложени в една порция.

До момента едва десетина души са подали заявления за кампанията. Информация за нея има на сайта на община Стара Загора на http://www.starazagora.bg/component/k2/item/9218-obyava-za-priem-na-zayavleniya-za-polzvane-na-sotzialnata-usluga-topal-obyad, а д-р Тодорова сподели, че съдействие за разпространението й е потърсено от църквата и от Дирекция „Социално подпомагане". Възможно е срокът за подаване на заявления да бъде удължен, за да може информацията да достигне до всички, които се нуждаят от услугата.

За нея могат да кандидатстват самотно живеещи лица и семейства, които не могат да се издържат чрез имуществото си или труда си, и получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност; скитащи и бездомни лица. Възможно е близък или роднина на нуждаещ се, трудноподвижен или тежко болен човек, да подаде необходимите документи от негово име, като за целта се попълва декларация.

Документи се приемат всеки работен ден в общината, ет.7, стая 718.