30 болни от хепатит в Пазарджишко само през ноември
30 болни от хепатит в Пазарджишко само през ноември / Дарик архив

30 са общо заболелите от хепатит в Пазарджишка област за целия ноември, сочат данни на РЗИ. Почти всички пациенти са от различни селища в региона – Велинград, селата Алеко Константиново, Гелеменово и други. Само един е от областния център. По данни на инспекцията, повечето заболели са с хепатит А, т. нар. болест на мръсните ръце. Макар да има сериозен ръст, това не е епидемичен взрив, категорични са експертите. За същия месец на миналата година от хепатит е лекуван един човек.

За миналия месец в региона са регистрирани още шестима със салмонелоза и един с дизентерия. Прави впечатление, че острите респираторни заболявания са доста по-малко – 396, в сравнение с ноември 2015-та, когато са били 501. Получилите усложнения обаче се увеличават драстично – 89 са преболедували пневмонии, докато преди година са били 48.

Доста са и заразилите се със скарлатина – 14, от които 11 са в Пазарджик и само трима в останалите селища. 25 са прекарали варицела, като 13 от тях са от областния град. Нови трима са лекувани от ротавирусен гастроентерит, открит е и нов заболял от туберкулоза.