Днес е Никулден, празнуват рибари, банкери и търговци
Днес е Никулден, празнуват рибари, банкери и търговци / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица

На 6 декември празнуваме Никулден, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден празнуват и банкерите, и търговците.

Православната църква почита паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с люспи от шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Според народните поверия именно Свети Никола носи и първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига след 6 декември.

По традиция на празника цялото семейство се събира  на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава” - казва народната приказка.

Задължително на Никулден на масата присъства шаранът. Рибата може да е друга, но непременно с люспи. Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът. 

Традиция е  да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари и късмет  през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие.

Тъй като Никулден е по време на Коледните пости, на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Нино, Кольо.

Според друго поверие,  на Никулден трябва да се направи празничната украса на къщите за предстоящите празници. Според традицията украсата стои от Никулден до Йордановден.