Прегледаха 600 жени с мобилен ехограф
Прегледаха 600 жени с мобилен ехограф / netinfo

Общо 600 са прегледаните до момента жени с мобилния ехограф, който обикаля селища в Пазарджишка област. Обходът е част от кампанията за профилактика на рака на гърдата, организиран от Сдружение „Онкоболни и приятели”.

На две от пациентките е открит рак на гърдата. Седем са изпратени за допълнителни изследвания, като на някои от допълнително диагностицираните са открити няколко с фиброаденома и кисти в гърдите.

До момента ехографът е бил в 6 общински центъра и общо в 19 селища от региона, както и в цехове и предприятия. Предстоят още профилактични прегледи в различни общини по график. Целта на акцията е да се скъси разстоянието на работното място между лекар и пациент. От Сдружението декларират, че са готови да се отзоват навсякъде, където са ги поканили.

Медицинският апарат е дарен на Националното сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници от Министерството на Здравеопазването и има за цел да прави профилактика на жените и в най - малките и отдалечени кътчета на България.

Прегледите струват 10 лева, като цената е значително по-ниска от масовата в здравните заведения за мамография – 25 лева. Процедурата не се поема от НЗОК.