Александър Ван дер Белен: Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява
91534
Александър Ван дер Белен: Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява
  • Александър Ван дер Белен: Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява

Независимият кандидат за президент на Австрия, подкрепен от "Зелените", Александър Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия. Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер призна поражението си. За Ван дер Белен това е втора победа. През май той спечели 50,3% от гласовете в първия тур на изборите. Австрийската партия на свободата на Хофер обаче оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Според прогнозните резултати за Александър ван дер Белен са гласували близо 54% от австрийците, а крайнодесният му опонент Норберт Хофер получава подкрепата на около 46 на сто от гласувалите.

Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия (ВИДЕО)

На пресконференция в двореца Хофбург Ван дер Белен изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент":

„Според мен не става дума за избор между двама души, а за посоката, в която ще тръгне Австрия. Дали ще остане член на ЕС и ще е наясно със своите отговорности, защото Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява".

Кандидатът на крайно дясната Партия на свободата Норберт Хофер призна поражението си:

„Трябва да знаете, че при демокрацията избирателят винаги има право. Така че, нямам проблем. Трябва да видя нещата такива, каквито са. Не, не, Австрия не е разделена. С господин ван дер Белен си стиснахме ръцете и бих искал да призова моите избиратели да подкрепят новия президент".

Новият австрийски президент Ван дер Белен е на 72 години и е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика.