Живи елхички в рамките на благотворителна кампания ще продава  ДГС Болярка“
Живи елхички в рамките на благотворителна кампания ще продава ДГС Болярка“ / снимка: организатори

С истински зимен детски празник, от Държавно горско стопанство "Болярка“ поставиха началото на коледната благотворителна кампания "Купи жива елхичка, помогни на дете“, която организира Министерството на земеделието и храните.  Пред  парк "Марно поле“ днес се събраха над 80 деца от ОУ "Св. Патриарх Евтимий“ и ЦДГ "Слънце“, за да украсяват заедно коледни дръвчета с коренова система. Символичен домакин на празника бе директорът на ДГС "Болярка“ инж. Йордан Бобонков, а събитието уважи и шефът на Дирекция "Образование и младежки дейности“ в Община Велико Търново Пенка Игнатова.

"Радваме се, че именно деца дават старт на тазгодишното благотворително набиране на средства“, каза инж. Бобонков и припомни, че в рамките на същата кампания, миналата година от МЗХ събраха и предоставиха 35 000 лева на Сдружение „Аутизъм днес“.  Тези пари бяха използвани за специализирани обучения на педагози, като повече от 400 човека вече са преминали обученията за работа с деца с аутизъм, според световноналожените терапевтични практики и научно доказаните методи.

Реалната благотворителна продажба на живи елхички във В. Търново стартира в четвъртък. Всеки желаещ може да закупи своето коледно дръвче от великотърновското горско стопанство, на бул. „България“ № 23.

От Северноцентралното държавно предприятие, чието подразделение е ДГС "Болярка“, имат готовност да осигурят над 300 дръвчета с коренова система.

"Освен благотворителното набиране на средства, кампанията има и друга мисия – да се грижим за природата", обясни инж. Бобонков. Той и колегите му призоваха повече хора да избират за своята празнична украса не отсечени дръвчета, а живи елхи, които след това могат бъдат засадени.

Елхичките, които накичиха децата, бяха специален подарък от ДГС "Болярка“ и вече красят помещения в Детското отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“, както и класни стаи, фоайета на детски градини и училища.