Симеон Желев получи Академичната награда на Община В. Търново
Симеон Желев получи Академичната награда на Община В. Търново / DarikNews.bg

Студентът от Факултета по изобразително изкуство Симеон Желев е новият носител на Академичната награда на Община Велико Търново. През тази година той завършва магистратура "Изящни изкуства, графичен дизайн и визуални комуникации”. Кметът на Велико Търново Даниел Панов и  ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов връчиха на  студента академична грамота и левовата равностойност на 5000 евро. Награждаването беше  в Аулата на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" по време на тържественото събрание, посветено на предстоящия студентски празник- 8-ми декември.

"За мен е голяма радост, но и отговорност да бъда удостоен с Академичната награда на Община Велико Търново. Искам да благодаря на моите родители, които ме подкрепят през цялото време и вярват в мен, както и на моите учители и ментори. Без тях нямаше да стоя пред вас. Искам да благодаря на Факултета по изобразително изкуство и на кмета Даниел Панов, както и на Общинския съвет за гласуваното доверие”, каза  Симеон Желев.

Председателят на Общинския съвет  Венцислав Спирдонов прочете решението на местния парламент за удостояване с наградата. Желев е удостоен с 16-тата Академична награда на Община Велико Търново.

"В навечерието сме на студентския празник. Всички ние трябва да си припомним колко важна за нас е академичната общност във Велико Търново. Искам да благодаря на Академичната общност и за това, че обединени заедно успяват ВТУ да продължи да развива своя авторитет. Нека нашият университет бъде на това място, което му се полага да бъде. Благодаря на вас, уважаеми студенти, защото благодарение на вас нашият град е млад и креативен. Благодарение на вас Велико Търново е на осмо място сред градовете, които имат икономическо развитие. Вече за 16-ти път Общината връчва Академична награда, която е един малък стимул за вас, с който вие ще начертаете вашия професионален път и развитие”,  каза кметът  Даниел Панов по време на тържественото събрание.

Приветствие от ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов даде началото на тържеството. “Това е един от най-лъчезарните празници, най-слънчевите, най-младите. Преподавателите също се чувстваме така. В този ден всички си даваме равносметка за нашите празници. Всички сме тръгнали от студентската скамейка. Преди празниците бяха по-скромни, не сме се чувствали по този начин да си позволяваме много неща, но бяхме щастливи с надеждата за утрешния ден. Заживяхме с нея, важно е да вярваме, че хубавото е пред нас и ще се случи. Още повече вярвам, че то ще се случи за нашите деца, за нашите студенти. Само че ние трябва да инвестираме в това със  знание. Няма друга възможност и няма друг път освен знанието и просветата. То ще ни даде увереността, че можем да вървим напред и че не сме по-лоши от другите”, каза в словото си проф. Бонджолов.

Проф. Пламен Павлов подчерта в своето слово, че веднага след Освобождението българските възрожденци са започнали да мислят за създаването на университет в България.

От името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, приветствие поднесе Ма Ги от Университета в Пекин. Тя е на обучение във ВТУ със специалност „Българска филология”.

Повече от 50 студенти  на ВТУ  получиха стипендии и парични награди по случай 8 декември. Девет  души, между които по един представител от всеки факултет, получиха стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. Тази година за първи път стипендия на Академичния съвет получи и студент от Педагогически колеж – Плевен.

Ректорът проф. Бонджолов  връчи личната си стипендия  на двама отлични студенти -  Виктория Бенчева от специалност “Технологии за обучение по математика” и Симеон Антонов от специалност “Византинистика”. 

На тържественото събрание бяха обявени 32-ма студенти, които са се  отличили  в различни области.

Сред гостите на тържественото събрание на ВТУ бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, народният представител Мариана Бояджиева, бивши ректори, преподаватели и студенти.