Горските стопанства продават елхички с благотворителна цел
Горските стопанства продават елхички с благотворителна цел / Дарик Добрич

Министерството на земеделието и храните организира кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете". От 8 декември в сградата на Държавно горско стопанство „Добрич" на ул. "Марин Дринов" № 5 започва продажбата на живи елхички, чрез която ще бъде подпомогнато лечението на 5-годишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия. За каузата ще бъдат дарени 5 лева от цената на всяка продадена жива елхичка.

ДГС Добрич ще подари дръвче на Отделението по педиатрия към Многопрофилната болница за активно лечение. В очакване на Коледа дръвчето ще донесе радост на малките пациенти.

Миналата година благотворителната кампания на МЗХ, в която се включиха всички държавни горски предприятия, събра 35 000 лева. Дарените средствата бяха използвани за специализирано обучение на над 400 души, които работят с деца с аутизъм и в момента прилагат световно признати терапевтични практики.

Североизточно държавно предприятие, стопанисващо държавните гори на Варна, Добрич, Търговище и Шумен, организира благотворителна продажба на живи елхички във всяко от стопанствата към областните градове.

Специалистите съветват след покупката на живо коледно дръвче, то да бъде поставено на балкона, а пръстта в контейнера да се поддържа постоянно влажна. Дръвчето не трябва да се наторява, тъй като е в състояние на покой. Внесете го на топло в последния момент - в дните преди Коледа, така ще има възможност да се климатизира. Поставете го възможно най-далеч от отоплителни уреди - климатик, радиатор, печка или камина. Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, тъй като при силното нагряване листата се обезводняват. Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две-три седмици. Няколко дни на хладно място ще позволят на елхичката да се аклиматизира, преди отново да се изнесе директно на студа, допълват още специалистите. Те препоръчват Коледното дръвче да се засади на открито, преди да започне вегетационния сезон (месец март, началото на месец април).