МВР потвръди: Риск от терористичен акт заради събитията в Харманли
МВР потвръди: Риск от терористичен акт заради събитията в Харманли / netinfo

Получен е сигнал за подготвян терористичен акт в България, заради събитията в Харманли и бежанските бунтове, които се случиха там. Това отговори на въпрос на Дарик вътрешният министър Румяна Бъчварова. "Трима, чентирима души са установени, че подготвят терористичен акт, не са арестувани и са чужденци", каза още министър Бъчварова. Тя отказа да уточни дали тези хора в момента се намират в някои от лагери за бежанци в страната.

В събота в английската преса се появи информация за опасност от извършване на терористичен акт в България след размириците в бежанския лагер в Харманли.В социалните мрежи се появиха информации, че афганистанци, които живеят на острова искат отмъщение заради техни сънародници, които са пострадали при размириците в Харманли. Радикализирани ислямисти искат отмъщение. За евентуален терористичен акт след подобни събития като тези в Харманли преди дни намекна и премиера в оставка Бойко Борисов. През ппочивните дни край Стара Загора бе намерено огромно количество оръжие, което според МВР било за тероризъм. Подробности за произхода обаче не бяха дадени.

Вътрешният министър посети граничен пункт Капитан Андреево, а в момента инспектира новоизградената ограда на бежанския лагер в Харманли.

Министър Бъчварова съобщи още че,  предстои да бъдат изградени три кризисни площадки за бежанци. Площадките ще са от закрит тип, със строги мерки и ще са на подчинение на Държавна агенция "Бежанци". На площадките ще има фургони и палатки и необходимвата инфраструктура.

Знае се само, че една такава площадка ще бъде направена край Елхово, за другите две се търсят места, прави се оглед на терени на бивши гранични застави, като все още няма взето решение останалите две площадки на кои три области по българо турската граница ще бъдат изградени.