Доброволните  формирования са ценен ресурс за местната власт, заяви специалист
Доброволните формирования са ценен ресурс за местната власт, заяви специалист / Община Сливен

Доброволните формирования са ценен ресурс за местната власт. Те са обучени, подготвени и окомплектовани да помагат в извънредни ситуации. Това заяви инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен по повод 5 декември - Международен ден на доброволеца.

На територията на община Сливен функционират две доброволни формирования - „Железни врати" - Стара река с периметър на действие планинските села Божевци, Изгрев, Средорек, Въглен, Новачево, Градско и Бяла и „Грамадите" - Трапоклово, съответно за района от Горно Александрово към Трапоклово, Блатец, Драгоданово, Желю войвода и Глушник.

Те са регистрирани в Националния регистър, съгласно изискванията на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Общият брой на доброволците е 21 души - 11 във формирование „Железни врати" и 10 за формирование „Грамадите". „Независимо, че са подготвени преди всичко да приложат знания и опит по ограничаване и минимизиране на рисковете от бедствени ситуации, има случаи, когато те изцяло ликвидират опасността, тъй като имат възможността да го направят и по този начин са ценен ресурс за местната власт", коментира инж. Кънева.

Тя съобщи, че предстои да бъде сформирано доброволно формирование за района на Кермен, Гавраилово и град Сливен. „Надявам се, че следващата година ще имаме възможност това да се случи. За съжаление е изключително трудно да се намерят доброволци по редица обективни причини и обстоятелства - от законовата процедура до желанието и възможностите на хората", каза още инж. Снежана Кънева.