Миро от мощите на Св.Николай остава в старозагорски храм
Миро от мощите на Св.Николай остава в старозагорски храм / DarikNews.bg

Миро от мощите на Свети Николай Мирликийски ще бъде поставено в храм „Свети Николай" в Стара Загора.

Духовният дар е донесен от Западно и средноевропейския митрополит Антоний. Преди седмици той отслужи света литургия в базиликата „Св.Николай Чудотворец" в италианския град Бари, където се намират мощите на светеца.

В навечерието на 6 декември, стъкленицата с мощите ще бъде отнесена в старозагорския храм „Свети Николай", където ще остане за постоянно поклонение. „Това е една голяма духовна радост, защото наред с частиците от мощите на Светеца, ще има и малка част от светото миро на Николай Мирликийски Чудотворец", обясни митрополит Антоний.

Той определи Епархийския избор като успешен, преминал в дух на разбирателство и изрази съмнение за възможно обжалване на резултатите. Вчера, 36 делегати избраха Траянополският епископ Киприян и Месемврийският Иаков, между които на 11 декември, Светият Синод трябва да определи кой ще бъде новият Старозагорски митрополит. „Обжалване е възможно само ако има външна провокация, но изборът беше проведен перфектно според устава на БПЦ , протоколът беше подписан от всички, така че това е в теорията на конспирацията".

Новият митрополит ще бъде въдворен в Стара Загора преди Рождество Христово.