Културен афиш за седмицата
Културен афиш за седмицата / Дарик Русе, архив

Днес Русенският драматичен театър гостува в София със спектакъла "Жулиета" от Андраш Вишки на сцената на Младежки театър, от 19:00 ч. С този спектакъл театърът ще участва в определяне номинациите за наградата "Икар", наградите "Аскеер", фестивала на малките театрални форми във Враца и във фестивала Варненско лято.

Също днес, от 18 ч. във фоайето на Голямата сцена на доходното здание ще бъде открита изложба по повод 100 години от рождението на голямата българска актриса Елена Стефанова. Експозицията се подрежда с помощта на театъра и Държавен архив Русе и ще остане до 11 декември.

Утре русенският театър ще представи „Коледните приказки на баба” от 15.30 ч. в Камерна зала „Слави Шкаров” на Доходното здание. Това е четвърта за сезона премиера, драматизация на Любомир Кънев по трите приказки на Елин Пелин „Трите баби”,”Чохено контошче” и, „Цар Шишко”. Постановката е на Любомир Кънев, сценография и костюми Виолета Радкова, музика Пламен Мирчев –Мирона. А в спектакъла участват артистите Надя Банчева, Ясена Господинова, Дайана Михайлова, Александър Узунов, Крум Берков.

На 10 декември  от 11 ч. в същата зала се организира  БЕЗПЛАТЕН СПЕКТАКЪЛ  за деца от града и за деца  в неравностойно положение   на същата пиеса, като този спектакъл е подарък от Венелин Мицов.

В сряда на русенска сцена гостува спектакъла на формация „Вива Арте” –София и  Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас  МАЛКО  КОМЕДИЯ.  Един спектакъл на режисьора Борислав Чакринов по едноактните пиеси на А.П.Чехов „Мечка” и „Предложение”.

Режисьорът е избрал за изпълнители едни от най-ярките театрални звезди Асен  Блатечки, Калин Врачански и Койна Русева.

В четвъртък пък ще се играе СМЪРТТА НА КОТКАТА от Мартин  Макдона. Режисьор на спектакъла  е известният актьор Асен  Блатечки, сценография Виолета Радкова, музика Христо Намлиев. От Русенския театър участват младите артисти Дайана Михайлова и Ивайло Спасимиров, а в другите роли участват  популярните актьори Явор  Бахаров, Бойко Кръстанов, Роберт Янакиев, Пламен Манасиев, Александър Сано, Йосиф Шамли.

Хитовата българска комедия "Летовници", ще се излъчи в Русе днес, от 18 и 20 ч. в Канев център. На прожекцията ще присъстват актьорите от филма Пламена Гетова, Васил Банов, Иван Савов, Свежен Младенов,  Раиса Полякова и режисьорът Ивайло Пенчев, които ще се срещнат на живо с публиката и ще раздават автографи на място на специално предоставени от екипа на филма картончета. Комедията е носител на 2 „Награди на публиката”, а наскоро пожъна невероятен успех и сред сънародниците ни в  Белгия, където се излъчи по покана на Фестивала на българската култура в Брюксел.

Изключителна селекция филми от съвременното италианско кино ще радва киноманите в Русе от 5-ти до 8-ми декември в зала „Европа“ на Доходно здание. Кинопанорамата „Италия днес“ се провежда в рамките на Коледно-новогоднишния фестивал Русе 2016 и се осъществява в партньорство с Италианския културен институт, чийто директор Луиджина Педди ще присъства лично на откриването на кинопанорамата в Русе.Прожекциите на всички филми са на италиански със субтитри на български език и са с ВХОД СВОБОДЕН!

В сряда в русенската библиотека ще бъде представена поетичната книга на Ясен Калайджиев „От вътрешната страна на нещата“.  Началото е в

17.30 ч. във фоайето на ІІ етаж. Ясен Калайджиев е роден през 1965 г. в гр. Хасково. По образование е лекар. Автор е на две стихосбирки и роман. Има национални награди за поезия и проза. Превеждан е на английски и руски.