Сирийска следа в таен арсенал у нас?
Сирийска следа в таен арсенал у нас? / МВР

При разследването на нелегалния арсенал, разкрит под ръководството на специализираната прокуратура в Стара Загора, се появява "сирийска следа", пише "Труд", позовавайки се на осведомени служители на МВР. "Открити са данни в потвърждение на версията, че изнесено от България оръжие попада в недобросъвестни ръце при крайната сирийска опозиция, включително при терористите от ИДИЛ", посочва източникът.

Петима души бяха задържани при спецакцията в Стара Загора. Двама са работници от ВМЗ-Сопот и имат чисти досиета, а третият е криминално проявен. Те са част от организирана престъпна група, занимаваща се с държане и продажба на огнестрелни оръжия, разказаха по-рано от прокуратурата.

Задържаха оръжия и взривни вещества, достатъчни за терористичен акт

Спецсъдът ще решава в понеделник дали по молба на техните адвокати да промени в по-лека мярката им за неотклонение "задържане под стража".

При обиски след техните арести са открити общо 14 пистолета, 6 пушки, 5 цеви, 36 пресовки и взривното вещество хексоген, 556 броя патрони, около 30 гилзи, 7 капсул-детонатори, 3 взриватели за гранатомет, 4 взриватели за гранати още много боеприпаси, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг на полицията и прокуратурата.

ГДБОП разби група за незаконна продажба на оръжие (СНИМКИ)

"Групата се занимава с изключително опасна дейност, която може да рефлектира върху цялата сигурност на българските граждани. Такова количество оръжие, боеприпаси и взрив е достатъчно за един голям терористичен акт", каза Арнаудова. Тя спести подробности за проверяваните версии.